info@albyco.be | +32 (0)14 41 55 35

Opmerkelijke resultaten met de Komfi Spotmatic 54

UV spotvernis

Opmerkelijke resultaten met de Komfi Spotmatic 54

Lucratief: digitale UV-spotvernis met 3D-effect

Komfi lanceerde op Ipex 2013 de Komfi Spotmatic 54. Met dit inkjetsysteem kan spotvernis digitaal en in verschillende diktes op drukwerk worden aangebracht. Digitaal betekent ook dat elk drukvel anders met spotvernis kan gepersonaliseerd worden. Carli Van de Peer, zaakvoerder van Albyco dat de machines verdeelt, heeft een volledig traject uitgewerkt om de gebruiker geld met de Spotmatic te laten verdienen: nieuwe ideeën die leiden tot opmerkelijke resultaten…

“We kijken bij elke oplossing in ons machineprogramma naar de mogelijkheden die je ermee hebt,” vertelt Carli Van de Peer. We ondersteunen onze klanten met het aanbrengen van nieuwe ideeën en het tonen van toepassingen waarmee ze zich onderscheiden op de drukwerkmarkt. Gedrukte communicatie moet met nieuwe concepten namelijk een stap voorwaarts durven te zetten. Printmediabedrijven kunnen dat met state of the art machines en oplossingen.

Voorbeelden die verleiden, prikkelen en oproepen tot actie.

Bij Albyco heeft men zijn huiswerk goed gemaakt. Het voorbereidend werk moet de klant van een Komfi Spotmatic 54 machine helpen om drukwerk met meerwaarde aan de man te brengen. Carli Van de Peer: “De voorbereiding is het halve werk. Met een compleet en juist verhaal vindt men een luisterend oor bij de eindklant.” Peter Van Wiele, Application Specialist bij Albyco, heeft de Komfi Spotmatic 54 in ieder geval grondig uitgeprobeerd en toont werk dat verder gaat dan wat gebruikelijk is: art – work met glitters in verschillende kleuren in de spotvernis – spectaculair en technisch verrassend; spotvernis op OPP-film, kalk, op papier met metaallaminaat, op zwart papier met soft touch laminaat; matte en glanzende effecten met één en dezelfde vernissoort; carboneffecten, enz. Het is als een portfolio van een creatief bureau met voorbeelden uitgevoerd op materialen van 115 tot 680 g/m². En er valt nog veel meer te ontdekken. Digitale spotvernis biedt vele van de mogelijkheden van zeefdruk maar zonder de nadelen van de dure zeefdrukvorm.

Invloed van dpi, snelheid en verschillende passages op de spotvernis: UITVOERIG GETEST!

De Komfi Spotmatic 54 heeft drie selecteerbare resoluties: 180 dpi, 360 dpi en 720 dpi. Dat is goed voor maximale mechanische snelheden van respectievelijk 40 meter, 24 meter en 12 meter per uur. Drukwerk kan in 1 passage tot achtmaal onder de inktjetkoppen gevoerd worden voor een maximale dikte-opbouw en 3D-effect tot 200 micron van de spotvernis op het drukbeeld. De aparte combinaties van al deze variabelen (dpi, snelheid, aantal lagen), werd door Albyco telkens opnieuw op een met Soft Touch gelamineerd A4-drukwerkje uitgevoerd. Op die manier weet de Spotmatic 54 gebruiker precies wat hij van een bepaalde combinatie mag verwachten. Albyco heeft de beoordeling van de visuele kwaliteit en het tactiele reliëf van de verschillende combinaties in een overzichtelijke kleurentabel samengevat. En dit om het de aanbieder nog gemakkelijker te maken.

Kostprijstabellen: UITGEWERKT!

Wie goede beslissingen moet nemen, heeft de juiste informatie nodig. Het is noodzakelijk om een inzicht te krijgen in de reële kostprijsstructuur. Die kosteninformatie speelt een belangrijke rol om het verdienmodel van de Komfi Spotmatic 54 uit te leggen. Het werd door Albyco in detail uitgewerkt. Er wordt rekening gehouden met alle mogelijke parameters zoals verbruik vernis, aantal vel per maand, leasing en onderhoud van machine, werkuren, uurloon, … hetgeen resulteert in de winst per jaar. Managementinformatie aan de hand waarvan de beslissing voor de aankoop van de Komfi Spotmatic 54 kan worden genomen. Carli Van de Peer: “We maakten dezelfde oefening ook voor andere machines zoals voor onze laminators. Ondertussen kunnen we aantonen dat onze klanten met een Komfi-laminator, hun vooropgestelde doelstellingen ruimschoots hebben overschreden. Veredeling is een onderdeel van het creatieve proces dat leidt tot origineel drukwerk waarvoor de eindklant wil betalen. Omdat dergelijk drukwerk namelijk beter presenteert en meer impact genereert. Papier als drager van een krachtige boodschap. Wie het op de juiste manier aan de man brengt, houdt er een mooie meerwaarde aan over.” Carli Van de Peer toont ter illustratie van het potentieel van digitaal spotvernissen, praktijkvoorbeelden uit de sectoren van de luxeverpakkingen, auto-industrie, architectuur, cosmetica en wellness, enz. Maatwerk dat in het oog springt.

Komfi, een wereldwijde speler.

Komfi presenteerde zijn Spotmatic 54 dus de eerste keer op Ipex 2013. De machine staat sinds januari in de showroom van Albyco in Herentals. Albyco-engineers werden op de machine getraind en er werd duchtig mee geëxperimenteerd. De kennis van digitale UV-spotvernis is al langer bij fabrikant Komfi aanwezig. Een prototypemachine werd een eerste keer tijdens drupa 2008 aan het publiek getoond. De Tsjechische fabrikant Komfi is vandaag vooral bekend vanwege zijn laminators waarvan er in België een honderdtal zijn geïnstalleerd. Albyco is sinds 2010, 4 jaar op rij, de Nr. 1 Komfi verdeler in Europa. Nu is er de B2 digitale spotvernismachine Spotmatic 54 die met acht printkoppen is uitgerust en over servosturing en een camera-gebaseerd automatisch registersysteem voor de voorbedrukte vellen beschikt. Komfi is een familiebedrijf met 180 medewerkers en 3 productievestigingen in Tsjechië. Het bedrijf is gegroeid uit een engineeringbureau en is onder meer ook fabrikant van speciaalmachines voor de automobielsector, de meubelindustrie en de brandweersector. De firma is via een dealernetwerk wereldwijd actief en is in de grafische sector op alle grote beurzen aanwezig: Ipex, Print Chicago, China Print, drupa, enz.

Komfi Spotmatic 54

Hoe werkt de Komfi Spotmatic 54?

De inputbestanden zijn standaard PDF’s en TIFF’s waarin een aparte ‘layer’ (laag, een vijfde kleur in het geval van de Grafisch Nieuws-cover) voor het vernisbeeld is aangemaakt. De Spotmatic front-end (of een andere bron zoals een genetwerkte pc) pakt de layer en stuurt die naar de printer. Een optisch registratiesysteem detecteert de voorgedrukte merktekens op het drukvel voor een perfect register. De drukvellen worden op een gepatenteerde stevige band van aaneengeschakelde lamellen met variabele vacuümzones doorheen de machine gevoerd. Diktes en effecten kunnen met tot 8 machinedoorgangen binnen hetzelfde beeld worden gevarieerd om reliëftexturen of glans- en mateffecten te creëren. De transparante high gloss vernis wordt gedroogd door een UV-kwikdamplamp. Dit alles kan geheel automatisch verlopen. De machine laat zich net zo eenvoudig bedienen als een copier. Het automatisch reinigen van de machine neemt dagelijks niet meer dan 5 tot 10 minuten tijd in beslag.

Onderscheidend drukwerk met impact.

“Drukwerkbeleving doet wat met iemand die opmerkelijk drukwerk ontvangt. We hebben met Albyco de mogelijkheden van digitale spotvernis gecatalogiseerd en gebundeld om te tonen wat de mogelijkheden ervan zijn. We hebben alles in kaart gebracht om up-selling te vergemakkelijken. Het aantal toepassingen voor digitale spotvernis is zeer groot. Er is standaard drukwerk en drukwerk dat op een bijzondere manier is veredeld. Het is het instrument waarmee de klant van de drukker de kans krijgt gemakkelijker in dialoog te treden met zijn klanten. ‘You only have one chance to make a good impression,’” besluit Carli Van de Peer.

Lucratief: digitale UV-spotvernis met 3D-effect

Posted in: Komfi, UV-spotvernis     (0 comments)

Deel dit bericht: